Οικονομική «αιμορραγία» των αγροτών στο Πήλιο από τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες και Κτηματολόγιο 

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-02-19 10:35:30
Οικονομική «αιμορραγία» των αγροτών στο Πήλιο από τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες και Κτηματολόγιο 

Μέχρι και το 30% των εκτάσεων που καλλιεργούσαν από πάππου προς πάππου έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές βάσει των χαρτών που αναρτήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και πλέον κατέφυγαν στις ενστάσεις για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.
Γι’ αυτούς είναι ένα ακόμη ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το υψηλό κόστος παραγωγής, την αδυναμία αποζημίωσης για τις ζημιές που υφίστανται, την απουσία υποδομών για την καλύτερη υγεία του πληθυσμού.
«Λόγω και της οικονομικής κρίσης οι νέοι μένουν στην περιοχή της Ζαγοράς και επιδιώκουν να δημιουργήσουν οικογένειες και να στηρίξουν τον τόπο τους, αλλά χρειάζεται να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και η πολιτεία, κάτι που τώρα δεν συμβαίνει» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς κ. Βάιος Κομνηνός μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλία παντού» του 9,86.

Το κύριο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον οι αγρότες, προκύπτει μέσα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
«Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών προέκυψε πως το 30% των εκτάσεων που μέχρι τώρα καλλιεργούσαμε, γνωρίζοντας ότι είναι δικές μας, από πάππου προς πάππου, χαρακτηρίζονται πλέον ως δασικές εκτάσεις» τόνισε ο κ. Κομνηνός και πρόσθεσε πως «όλα αυτά συνέβησαν από λάθος ερμηνειών από χρήση χαρτών του 1945 σε σύγκριση με το τώρα. Πολλοί αγρότες έκαναν ενστάσεις και τώρα αναμένονται τα αποτελέσματα, οι εξαγορές. Εμείς ζητάμε, ό,τι δηλώνουμε στον ΟΣΔΕ, στο Ε9, να είναι αυτό δική μας καλλιεργήσιμη έκταση, γιατί και ένα κομμάτι να μας λείψει, θα έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Παράλληλα υπάρχει και το ζήτημα των μη επιλέξιμων εκτάσεων που κόβονται αγροτεμάχια από επιδοτήσεις και δεν ξέρουμε αν στο μέλλον θα κόβονται και αποζημιώσεις. Όλα αυτά μας κόβουν εισόδημα. Οι αγρότες «αιμορραγούν» οικονομικά με τις ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες, ενώ τώρα έρχεται και το κτηματολόγιο που σημαίνει ότι ίσως να χρειαστεί και τοπογραφικό, άρα ακόμη μια δαπάνη. Το κράτος ρίχνει όλο το οικονομικό κόστος στους αγρότες».

Άλλα προβλήματα που θέτουν οι αγρότες, είναι η κατάσταση στην αγροτική οδοποιία, όπου ζητούν να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις, η αντιμετώπιση των θεμάτων άρδευσης, αλλά και η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου, μέσω του οποίου μετακινούνται χιλιάδες προϊόντα της περιοχής από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς. Παράλληλα οι αγρότες ζητούν να χρηματοδοτηθεί η μελέτη για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η οποία έχει ολοκληρωθεί εδώ και δέκα χρόνια.



Ζαγορά Πήλιο